Energienet Midden Brabant Poort behaalt een eervolle 2e plaats in de Europese EHPA competitie “Heatpump City of the Year Award 2016 “

Home / Energienet Midden Brabant Poort behaalt een eervolle 2e plaats in de Europese EHPA competitie “Heatpump City of the Year Award 2016 “

Het uniek energienet op industrieterrein Midden Brabant Poort, ontworpen en gerealiseerd door NRGTEQ (Rosmalen) in opdracht van duurzame gebiedsontwikkelaar Roozen van Hoppe (Haghorst) en de gemeente Gilze Rijen heeft een eervolle 2e plaats bereikt in de Europese competitie “Heatpump City of the Year Award 2016”

Het is een van de grootste energienetten van Nederland welke optimaal gebruik maakt van koude en warmteopslag in de bodem, uniek aan het energienet is dat de gebruikers direct onderling energie kunnen uitwisselen.

Het bijzondere van dit energienet is dat gebruikers onderling energie aan elkaar uit kunnen wisselen.panden energienet In het voorbeeld ziet u dat het pand rechtsonder te warm is en het pand linksboven te koud; via de ringleiding kan men energie op elkaar uitwisselen waardoor de temperatuur in beide panden naar het gewenste niveau kan stijgen of dalen.

Theoretisch kan het systeem voor een beperkte periode in de overgangsseizoenen  zonder toevoeging van externe energie de panden op de gewenste temperaturen houden.

Door het gebruik van de combinatie van energiezuinige WKO-technieken met volledig traploos modulerende warmtepompen van NRGTEQ, zorgt het Energienet Midden Brabant Poort voor een gigantische CO2-besparing, alleen al door het niet verbrande aardgas wordt dit geschat op ruim 1650 ton per jaar. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-opname van ruim 50000 bomen of een bos in Nederland ter grootte van 168 hectare, het 10-voudige van het industrieterrein zelf!

De gemeente Gilze Rijen zet hiermee een forse stap als aantrekkelijke vestigingsplaats voor toekomstige bedrijven, en zet een stap naar de overheid doelstelling  van een klimaat neutrale energievoorziening in 2050.

De eindgebruikers op MBP hebben door dit innovatieve energienet met een beperkt hogere investering een voordeel van gemiddeld 40 % bij verwarmen en koelen t.o.v. toepassing van een  conventionele installatie.

Het energienet Midden Brabant Poort, een innovatief initiatief in opdracht van duurzame gebiedsontwikkelaar Roozen van Hoppe en de gemeente Gilze Rijen, ontworpen en gerealiseerd door NRGTEQ.

 

ISDE header